Rune Jonsson 1932–2010

Kenneth Friberg lämnar följande meddelande:

Tänkte meddela att jag kommer att ha en minnesutställning med min fotolärare, mentor och väldigt nära vän Rune Jonsson (1932-2010) i Konsthallen i Avesta Bibliotek under tiden 13 november till den 8 december.

När Rune gick i pension 1997 från Konstfack, där han varit fotolärare i 28 år, anordnade Konstfack en avskedsutställning med ca 100 svart-vita bilder som Rune själv kopierade i olika format. Crimson lät montera dem på kapaskivor. Konstfack lät också trycka upp en bok med ett urval av bilderna.

Vid ett tillfälle nån gång i början på 2000-talet var vi nere i Runes källarkontor av nån anledning, där han bodde i Fruängen. Då fick jag se att hela hans utställning stod där i pappkassar och jag frågade vad han skulle göra med dom. “Dom ska jag kasta”, var Runes svar och jag frågade naturligtvis om jag fick den, (rädda den till eftervärlden) vilket jag fick. Har därefter haft den med på utställning i Skarpnäcks Kulturhus och i Virserums Konsthall.
Meningen var att jag skulle ha haft dem på biblioteket under Riksfotodagarna, men så blev det ju inte, men nu kommer äntligen utställningen.

Ps, kan tillägga att jag även fick hans cykel som han har cyklat runt med i bl.a England på sina fotoresor.
Rune hade nämligen inget körkort, trots hans stora intresse för motorsport. Cykeln hade han tänkt placera vid T-banan Fruängen så den skulle bli stulen. Men även den räddade jag till eftervärlden.

Pär Rittsel skriver om Rune så här:
Vi blev snabbt vänner när jag började skriva om fotografi 1975. Då hade han hållit på i decennier. Han var aktiv i Fotografiska Föreningen sedan slutet av 1940-talet och började tidigt skriva om fotografi och kommentera utställningar. Han jobbade som retuschör hos Rotogravyr och kunde mycket om grafiska tekniker.
Många läste honom i fototidningarna, köpte Fotografisk Årsbok som han redigerade i flera år, entusiasmerades av hans föreläsningar för nästan samtliga fotoklubbar i landet och följde hans undervisning på bland annat Teckningslärarinstitutet. Ja, han började sin lärargärning redan i Christer Strömholms Fotoskola.
Han var en god vän, en anspråkslös människa och en fin svartvitt-fotograf.

Bilden av Rune Jonsson till vänster är tagen av Pär Rittsel.

Länk till SFF’s sajt: (Svenska Fotografers Förbund) Här hittar du en minnestext om Rune.