Introduktion

  • RSFs klubbplattform möjliggör för klubbar att ha en hemsida, utan att själva behöva ordna plats på ett webhotell och installera programvara.
  • RSFs webb bygger på WordPress – världens största system för att bygga hemsidor. Det innebär att om du redan har vana från arbete med WordPress så kommer du att känna igen dig.
  • En klubb-sajt är inte en separat WordPress-installation, utan delas med andra klubbar, samt RSF:s huvud-sajt. Det innebär bland annat att medlemmarna använder samma inloggning till både klubbens hemsida och RSF. För den tekniskt intresserade så är det en kallad WP multi-site-lösning.
  • Den största skillnaden mot en separat WordPress-installation är att ni inte kommer kunna installera tillägg (plugins) själva, utan RSF styr vilka plugins som finns tillgängliga, däribland ett antal egenutvecklade för hantering av medlemmar, bildgallerier och tävlingar. Självklart går det dock bra att komma med förslag på vilka plugins vi ska erbjuda.

Konfigurera hemsidan

RSF har levererat din hemsida med standardinställningar som normalt inte behöver vidare konfiguration. Det enda som du behöver gå ignom är det som visas här.

Ändra namn och slogan vid behov:

Konfigurera mail

Detta behövs för att kunna skicka mail från hemsidan.

Tema

Om ni önskar kan ni ändra övergripande utseende på hemsidan med hälp av så kallade teman. RSF tillhandahåller ett urval av testaade teman, men önskar ni något annat WordPress-tema så kan vi installera det. Det sker dock på egen risk.

Anpassa temat

Under menyn Anpassa finns det en mängd inställningar för att anpassa utseendet ytterligare.

Skapa innehåll

I WordPress finns det olika typer av innehåll. Som standard finns sidor – som är fast innehåll, t ex informationssidor, och inlägg – som är tidsbundet innehåll, som t ex nyheter.

Börja med att tänka igenom vilka fasta sidor ni behöver och hur huvudmenyn ska organiseras. Skapa sedan sidorna. Önskar ni flytta över befintligt innehåll från er nuvarande hemsida, och den också bygger på WordPress, så kan ni använda export- och importverktyget. Om den bygger på något annat system, kan ni undersöka ifall det finns något tillägg till WordPress som kan importera från detta system och be RSF installera detta.

(Här bör vi beskriva de grundläggande koncepten i Gutenberg-redigeraren. Inspiration.)

Skapa huvudmenyn:

Lägg till sidor i menyn:

Se resultatet:

Medlemsregister

Vi har utvecklat ett separat medlemsregister i WordPress, som är skilt från WordPress användarkonton. Det betyder alltså att klubben kommer kunna ha alla sina medlemmar i registret utan att alla behöver ha användarkonton. I medlemsregistret kommer vi kunna lägga till den information som klubben önskar lagra, t ex status för betalning av årsavgift.

Kalender

Tävlingsverktyg

Domän

Om klubben önskar en egen domän till sin hemsida (t ex demoklubben.se istället för https://www.svenskfotografi.org/demoklubben) så behöver ni ordna det på egen hand. Om ni redan har ett domännamn pekar ni om detta till RSF:s server. Annars registerar ni ett hos t ex Loopia. Kostnaden för detta betalar ni själva.