2020 – Klaudia Grzebielska
2019 – Karin Jonasson
2018 – Evelyn Febbo
2017 – Moa Carbom
2016 – Olina Öhrn
De senaste fem åren har Årets Ungdomsfotograf på Riksfotoutställningen kommit från Ljusdals Fotoklubb. Det är nästan för bra för att vara sant, men det är det. Vad beror det på? Här är en del av förklaringen enligt Ulf Hagberg:
På Slottegymnasiet i Ljusdal har vi haft goda förutsättningar att jobba med den fotografiska bilden. Det har funnits gott om tid att arbeta med foto i både rena fotokurser och andra mediekurser. Vi arbetar med att se och diskutera bild, både egna och andras. Vi studerar fotohistoria och låter oss inspireras av de äldre bilderna. Eleverna får också göra skarpa uppdrag då någon behöver en fotograf, både inom skolan och mot företag och privatpersoner.
På skolan har vi en fotostudio som är fullt utrustad och vi har bredd i den fotografiska utrustningen. Eleverna får testa många olika genreuppdrag. Dessutom har vi kvar vårt mörkrum och ägnar stor del av den första terminen åt det analoga arbetet.
Viktigast är ändå att få eleverna att känna sig nöjda och stolta över de bilder de producerar. De ska känna sig trygga i att behärska kameror, studioblixtar och redigeringsmöjligheter. Förutom att delta i fototävlingar producerar vi egna utställningar och presenterar foto på sociala medier.
Att våra elever är medlemmar i Ljusdals Fotoklubb och får möjligheten att tävla i RIFO är enormt sporrande för deras utveckling. Tyvärr är medieutbildningen på Slottegymnasiet nedlagd av besparingsskäl, vi låter den sista klassen gå klart men sedan är det över med fotoutbildning i framkant i Ljusdals kommun. Det finns kvar en grupp med elever från andra program som läser foto inom det individuella valet, där hoppas jag på att kunna inspirera dem att gå vidare med sitt fotointresse. Dock är det ganska få timmar per vecka som de har på sitt schema. Jag hoppas att andra medieutbildningar i Sverige jobbar tillsammans med fotoklubbarna, det är en fantastisk chans till en utveckling inom bildarbetet.