Detta är en krönika ur vårt medlemsblad Exponera! nr 2 / 2019.

Ungefär 600 000 svenskar, kanske ännu fler, sjunger i kör, enligt Svenska Körförbundet. Det senaste utbudet är ”alla-kan-sjunga-körer” som samlar allt fler. Det har blivit mer som sång-gym dit man går för att få en energikick. Det krävs ingen kunskap i att läsa noter, inte träning varje vecka eller att binda upp sig för något alls. Och bara en liten del av alla miljontals personer som tycker att de kan sjunga någorlunda hyggligt söker sig till en kör.

Hur många i Sverige tar bilder? Alldeles säkert är det betydligt fler än de som tycker att de kan sjunga. Men hur många vill dela glädjen med fotografering på något annat sätt än via sociala media? Och varför finns det inte ännu fler fotoklubbar med ännu fler medlemmar?

Därför behöver vi kanske tänka över hur våra fotoklubbar ska kunna bli ”alla-kan-ta-bilder-klubbar”. En trevlig gemenskap dit man kan gå också för att få en energikick.

Vi tror att en av anledningarna är att många upplever sig som inte tillräckligt bra, ungefär som om man inte kan läsa noter. Därför behöver vi kanske tänka över hur våra fotoklubbar ska kunna bli ”alla-kan-ta-bilder-klubbar”. En trevlig gemenskap dit man kan gå också för att få en energikick. Vi redaktörer upplever båda fotografering som något mer än att ta bilder. Det är också en form av meditativ process som ger ro i själen. Sedan kanske inte alltid de bilder som tas under denna meditationsstund behöver göras så mycket mer åt än att försvinna in på något moln. Men ibland dyker det också upp guldkorn som kan bli till både glädje och stolthet.

Tänk om vi alla kan tänka över hur vi ska göra för att bli dubbelt så många under 2019. Vi tror att en av möjligheterna är att öka kontaktmöjligheterna med varandra i olika fotoklubbar i landet. Sedan vi börjat uppdraget som redaktörer för Exponera! strömmar e-posten från olika fotoklubbar in i våra brevlådor. Det är så fantastiskt mycket som händer runt om i landet. Lidingöklubben ska ha klubbafton på Scandinavian Photo med föredrag och generösa rabatter. Andra klubbar har tävlingar, några har fotoevent.

Vår ambition är att försöka visa så mycket som möjligt av allt det fantastiska som händer runt om i landet. Månadens fotograf är ett av dessa initiativ. Men det behövs så mycket mer. Vi vill gärna att alla ni som läser Exponera! ska bli ännu fler och att ni lämnar ännu mer bidrag med berättelser och bilder om vad som händer runt om i landet. Vad har just din klubb gjort som blev alldeles speciellt lyckat?

Visst är det roligt att få berätta om medlemmar som gjort fantastiska framgångar. Men det är lika viktigt att allas vår vardag runt husknuten får ett stort utrymme. Och att vi knyter mer kontakter med varandra runt om i landet.

”Couchsurfing: Meet and Stay with Locals All Over the World” har blivit en enorm framgång. Kan vi inte försöka åstadkomma något liknande i landets fotoklubbar? Tänk så mycket roligt vi skulle få möjlighet till, precis när som helst.

Nu vill vi ha en ström av e-post in till Exponera! om vad just du vill dela med dig av från din klubb.

Med glada fotohälsningar
Carina och Stefan
Redaktörer för Exponera!