Gå till Frågor och svar

Förbundsstyrelsen har beslutat utveckla ett helt nytt medlemssystem med en mängd fördelar för både medlemsklubbar och Riksförbundet. Det hittar du på medlem.svenskfotografi.org. Nya funktioner utvecklas löpande. Målet är att följande funktioner ska finnas på sikt:

 • Medlemsregister där alla enkelt kan uppdatera sina uppgifter och ger klubbarna ett smidigt sätt att hantera sina medlemmar. Läs vår guide om ni är intresserade av att komma igång.
 • Tävla med dina bilder och få en överblick över vilka bilder du lämnat in till vilka tävlingar.
 • Arrangera tävlingar och bildbedömningar inom klubbar och mellan klubbar.
 • Skapa en hemsida åt din klubb eller dig själv.
 • Visa upp dina bilder i ett publikt galleri.
 • Kommunicera med medlemmarna.
 • Ta emot information från RSF och sin klubb.
 • Skicka inbjudan / kallelser till möten och andra aktiviteter.
 • Fakturera och hantera betalningar för medlemskap och aktiviteter.
 • Hantera försäljning och uthyrning av material och utrustning.
 • Enklare att skapa konto än idag – klubblösenord krävs ej.

Utvecklingsarbetet är igång och en första version lanserades hösten 2022, med fokus på medlemsregister och RSF-tävlingar. Näst på tur är att ge medlemmar möjlighet till att hantera bildbedömningar och skapa hemsidor. Vi kommer att uppdatera denna sida löpande med status över projektet, samt med mer utförliga beskrivningar, skärmdumpar och korta filmer som visar funktionerna allt eftersom de utvecklas. Vi tror att en nyckel till ett lyckat system är en tät dialog med våra medlemmar under arbetets gång, så vi välkomnar feedback och idéer och kommer publicera svar på inkomna frågor längre ner på denna sida.

Skärmdumpar

Här visas bilder från en utvecklingsversion.

Frågor och svar

Jag har bytt klubb. Ska jag då skapa ett nytt konto via min nya klubb? Nej. Ditt konto är knutet till dig som person och kan därför följa med dig när du byter klubb. Kontakta bara oss på adress (at) svenskfotografi.org och meddela att du bytt klubb.

Jag är medlem i mer än en klubb. Hur hanteras det?
I din användarmeny uppe till höger kan du växla mellan vilken klubb du vill arbeta med. Saknas din klubb där? Kontakta då oss på adress (at) svenskfotografi.org så fixar vi det.

Jag har glömt mitt lösenord. Klicka på “Glömt ditt lösenord?” på inloggningsskärmen, så får du ett mail med en länk för att ange ett nytt lösenord.

När jag ska skapa ett konto får jag ett meddelande om att e-postadressen redan används. Då har du troligen redan skapat ett konto tidigare. Har du glömt lösenordet, klicka på “Logga in” och sedan på “Glömt ditt lösenord” och ange mailadressen, så får du ett mail med en länk för att ange ett nytt lösenord.

Gäller konton skapade på den gamla hemsidan? – Nej, kontot måste ha skapats i medlemssystemet.

Hur skapar jag ett klubb-konto? – Medlemssystemet har inga klubbkonton (som systemet som användes t o m 2018 hade). Alla konton är personliga. De som är ordförande, tävlingsledare eller kassörer får tillgång till klubb-funktioner via sitt personliga konto. Därför är det viktigt att ni rapporterar eventuella förändringar i er styrelse till oss. Av samma anledning, använd helst en personlig e-postadress när du skapar konto, så att inte någon eventuell efterträdare på din funktion i klubben får tillgång till ditt konto.

Hur uppdaterar jag mina kontaktuppgifter? Medlemmar som har ett konto kan uppdatera sina personliga uppgifter genom att klicka på sitt anmn efter att man loggat in.

Hur uppdaterar vi ändringar i vår klubbstyrelse och andra klubbuppgifter? Är man inloggad som klubbadministratör kan man uppdatera allt detta i systemet. Om inte, maila till adress (at) svenskfotografi.org. Vi behöver följande uppgifter: Klubbens namn, lokaladress, postadress, eventuell hemsida och publik e-postadress, samt kontaktuppgifter till följande funktionärer: Ordförande eller motsvarande, Kassör/ekonomiansvarig, Tävlingsledare och Kontaktperson (om annan än ordförande).

Jag får ett meddelande om att jag saknar medlemskap. Vad gör jag? Ibland kan det hända att det blir fel på klubbtillhörigheten när användarkontot skapas. Kontakta bara oss på adress (at) svenskfotografi.org och meddela vilken som är din klubb, så löser vi det.

Kommer systemet att kosta något att använda?

Tillgång till systemet kommer att ingå i medlemsskapet i RSF och inga höjningar av medlemsavgiften planeras i syfte att finansiera systemet. Extra kostnader kan dock tillkomma om man väljer att utnyttja utökad funktionalitet förknippat med ökade driftkostnader, som t ex att ha sin hemsida i systemet. Vårt mål att att sådan funktionalitet ska erbjudas till självkostnadspris.

Har ni övervägt att köpa in något system istället för att utveckla ett eget?

Ja. Under 2020 – 2021 utvärderade RSF ett stort antal leverantörer av medlemssystem och drog slutsatsen att utveckla ett eget system skulle bli både billigare och mer skräddarsytt till vår verksamhet. Genom att ge en styrelseledamot med kompetens av utveckling av webbaserade system, uppdraget på konsultbasis, får vi en kostnadseffektiv utvecklingsprocess.

Kan man välja vilka delar av systemet man vill använda?

Förutom att vi förväntar oss att alla medlemmar ska vara registrerade i systemet, är det sedan frivilligt vilka funktioner man väljer att utnyttja.

Var kommer systemets data att lagras?

Båda registerdata och bilder kommer att lagras inom EU (och där så är möjligt, inom Sverige) så att vi uppfyller GDPR.